Vorige bijeenkomst

2023 Thema “De Schepping”

30 september “Hemelbestormers ” door Rit Goyvaerts.

Impressie kringbijeenkomst De Waaier, 30 september 2023.

Door Marian Tempels

De derde bijeenkomst dit jaar staat ook in het teken van het jaarthema “De schepping”. Een prachtige natuur, bloemenvelden, en in de lucht insecten, vogels, engelen ….

Vandaag maken we “hemelbestormers”, onder leiding van en ontworpen door Rit Goyvaerts.

Hemelbestormers bestaan uit losse vleugels. Het is de bedoeling, twee dezelfde te klossen en dan met een of twee paar vleugels een soort libelle te maken. Of met een aantal paartjes vleugels een mobile. Er is keus uit drie vleugels: een in Binche, een in Torchon en een in “om en om”. Bovendien is de kantbrief van elke vleugel in verschillende groottes afgedrukt.

Rit vertelt ons over het ontwerpproces. Ze heeft er veel van geleerd. Vervolgens legt ze ons uit wat de bijzonderheden van elke vleugel zijn. Ze wijst ons op de technische tekeningen in het boekje. Ook vertelt ze over haar ervaringen met verstevigen en raadt ons aan, een metaaldraad langs de rand mee te klossen en het werk te verstevigen.

Hierna gaan we aan het werk. Dat wil zeggen, vooral gezellig bijpraten met onze kantvriendinnen. Sommige mensen klossen de “om en om-slag” in het patroon dat als Torchon gedacht was, maar dat mag de pret niet drukken. Aan het eind van de middag hebben de meeste leden een begin van een vleugel opgezet, of verder gewerkt aan een eigen project.

Een geslaagde bijeenkomst van de kantkring.

Presentatie Textieltafel door Mia

Textieltafel door Mia Aalberts  

De leden hebben zelf hun werkstukken toegelicht.
Hierdoor is niet alles goed verstaanbaar geweest en hebben we gegevens gemist. Indien mogelijk kunnen we dit corrigeren. Laat het ons weten wat de juiste informatie is via het secretariaat.

De eerste 3 foto’s zijn industriële hekwerken gebaseerd op een kantontwerp. Gemaakt door een Dutch designer. Gebruikt voor de stand “Kantklossen” op het Ambacht in Beeld Festival 2023 in Amsterdam.

 1. H. Holt. Frivolité kleed. De naam hiervoor is “Lagniape”.
 2. B. de Laat. Twee Mandala’s. Ontwerp Marie-Luise Prinzhorn.
 3. R. Bettonviel. Möbius shawl. Ontwerp Barbara Corbet.
 4. L.  de Vries. Möbius shawl. Ontwerp Barbara Corbet
 5. R. van Teijlingen. Möbius shawl . Ontwerp Barbara Corbet en insecten (niet zichtbaar op de foto).
 6. M. Tempels. Landschap in 3D. 3 foto’s . Helaas niet goed zichtbaar op de foto door het glas en weerspiegeling van het licht.
 7. M. van Veghel. Paradijsvogels.
 8. S. van Beeckum. Diverse bloemen.
 9. E. Muskee. Paradijsvogel op standaard.
 10. C. de Vries. Kever in koperdraad. Experiment met metaaldraad.
 11. C. van Vianen. Octopus. Gebruikt bij een kennismaking met kantklossen op het Ambacht in Beeld Festival. Uitgevoerd in dikke draden met grote klossen zodat dit als demonstratie gebruikt kon worden op een bord.
 12. H. de Groot. Kever in een lijst. 
 13. W. Donker. Narcis in vaas.
 14. L. Heemskerk. Paradijsvogel, bloemen en vlinder.
 15. N. van den Barselaar. Een strook in eigen ontwerp. Het eigen verhaal opgevraagd en toegevoegd. Ik zou het niet beter kunnen vertellen.
  “Ik heb voor het thema Schepping nagedacht over wat de Waaier zelf als interpretatie daaraan heeft gegeven, namelijk de bijbel en specifiek natuurlijk Genesis.
  Ik dacht dat het wel leuk zou zijn om mijn interesse in oude talen, computerwerk en puzzelen te combineren in dit werkje door het eerste hoofdstuk van Genesis om te zetten naar een binair script, en dat dan te klossen. Alleen heb ik bij kantklossen altijd het idee dat er 3 opties zijn (netslag, linnenslag en hele slag) in plaats van 2 (wat wel zou kunnen denk ik; kruisen draaien). Ik heb me uiteindelijk extreem vermaakt met het omzetten van ons alfabet naar een ternair telsysteem (binair is dus alleen 0 en 1, ternair is 0, 1 en 2), waarbij elke letter uiteindelijk uit 3 getallen bestond, en dus 3 bewegingen. En met maar 3 letters per regel is alles bij elkaar maar ongeveer 200 letters lang, en omvat dus maar een paar regels. “