Kant (Huis) Vlijt

Dit is een nieuwe pagina dus we zijn nog een beetje zoekende naar een goede titel.

De bedoeling is om – via ingestuurde foto’s en verhalen van leden – elkaar – zoals we dat op elke bijeenkomst doen – te informeren, te inspireren, te helpen, een goed gevoel te geven enz.
Insturen – info@kantkringdewaaier.nl
Let op ! Dit is een openbare website – dus iedereen kan zien waar je mee bezig bent. Stuur alleen in wat door iedereen gezien mag worden.

Rit Goyvaerts – Zomer 2022

Zomercursus Mechelse kant van 1 tot en met 5 augustus in het kantcentrum Brugge gevolgd. Na 2 jaar zonder zomercursussen was dit weer heel fijn.
De zomercursussen helpen me om even ongestoord een week lang ondergedompeld te worden in een kanttechniek. Ook deze week was zeer inspirerend – het thema – een kantdetail uitzoeken uit een schilderij uit de 17e eeuw en tot een Mechelse kantontwerp uitwerken heeft weer wat opgeleverd. Mijn Technische Tekening is zo goed als klaar ware het niet dat er een foutje in zit. En…. dan is afstand even nodig om te kijken waar de fout zit. Dus — het blijft even liggen.
Maar ook technisch ben ik geholpen —- een vorige ontwerp – Thema Art Deco – was geklost maar ik had problemen met de afzet. Daar hebben de docent en medecursisten bij geholpen – ook weer veel van geleerd. Het ontwerp is ivm vakantie nog niet van het kussen gehaald. Hoe het echt is geworden is nog een mysterie — immers — door de spelden zie je nog je fouten niet.

Vakantie Schotland 2022 – patroon voor de workshop “Boekenliefde” door Ineke de Vries uitgeprobeerd. Eerste versie – een woord vergroot en met dikke draad . Maar dat er weer afgehaald – je ziet picootjes en lusjes niet wat het juist mooier maakt.
Nieuwe poging – normaal formaat en juiste draad — Op het laatste stukje na zo goed als af. Technisch heb ik hier wat te leren … aanhaken, valse vlechten, oversteken enz. Dat zijn vaardigheden die ik niet nodig heb bij Mechelse kant, Binche, Chantilly …. Dus ik beheers ze ook niet .

Rit Goyvaerts – Valentijn 14 februari. In de afgelopen jaren hartjes geklost.
Links bovenaan – eigen en 1e ontwerp in Chantilly kant. Gemaakt tijdens een zomercursus Chantilly in het kantcentrum Brugge.
Midden – Valentijn in stropkant (torchon voor de Nederlanders) Uit Kant van december 2013-4
Onderaan – blauwe en rode hartje – “s Gravenmoerse hartjes van Ina Blaas-Dhont.

Ineke Hendriks – kerstster – coronapatroon LOKK 31-01-2021

Mia Aalberts – Bloemen naar patroon van Rico . 30-01-2021
Deze bloem heb ik geklost naar aanleiding van het patroon van Rico.    Ik heb de bladeren steeds een maatje vergroot en toen in elkaar genaaid met een hartje van meeldraden(gekocht bij Pipoos en gekleurd met nagellak) .
Rico heeft dit patroon gemaakt vòòr de Lockdown. Dit patroon was gemaakt voor de workshop “Zomer “ gepland op …
Zie ook op de pagina “vorige bijeenkomst”. Daar staan nog een aantal van deze bloemen.

Noot van de redactie – de bloemen verzamelen we en komen ooit op onze expositie gepland voor ons Jubileum jaar wat op dit moment nog is uitgesteld.

Marian Tempels – Boekenleggers in Point Fusion 30-01-2021
Sinds dit najaar ben ik lid van de Masterclass groep van “lace-artist” Pierre Fouché. Dit is een internationale groep, met deelnemers uit de gehele wereld: Zuid Afrika, Nieuw Zeeland, VS, Canada, verschillende Europese landen. Pierre zet elke week een les online, en één keer per maand komt de groep on-line bijeen. Bij deze bijeenkomsten wordt werk van vier of vijf deelnemers besproken.
De boekenleggers zijn mijn interpretatie van de eerste serie lessen over Point Fusion: combineer verschillende gronden op een 60 gr rooster, inclusief gronden die traditioneel op een 45 gr rooster worden gemaakt.

Rit Goyvaerts – oefeningen Lierse kant. 29-01-2021
Uitdaging – Initialen uitproberen om boven de broddellap te zetten. Waarschijnlijk is het beter om de initialen groter te maken want het echte fijne werk lukt nu nog niet.
Volgende uitdaging – de contouren voor een vlag in Lierse kant voor ons ledenproject staan er al een tijd op maar moeten nu ingevuld worden. Kijken welke grond er mooi in staat en hoe ik de waaier ga invullen.