Kant (Huis) Vlijt

De bedoeling is om – via ingestuurde foto’s en verhalen van leden – elkaar – zoals we dat op elke bijeenkomst doen – te informeren, te inspireren, te helpen, een goed gevoel te geven enz.
Insturen – info@kantkringdewaaier.nl
Let op ! Dit is een openbare website – dus iedereen kan zien waar je mee bezig bent. Stuur alleen in wat door iedereen gezien mag worden.

Het aanleveren door leden van de Waaier loopt nog niet echt.
Ik maak er dus maar even een blogje van ……. Wie weet voelt iemand zich ook geroepen of geinspireerd om iets aan te leveren wat op het kussen ligt.

Rit Goyvaerts – zomer 2023
Juli – Mechelse kantcursus bij kantcentrum Brugge olv M. Muller. Deze keer weer een leuk en gemengd gezelschap. Masters, junior masters, beginners. En internationaal – Duitsers, Vlamingen, Nederlanders.
Zeer geïnspireerd door elkaars werk en ervaringen.
Thema – Bekijken van een grondje uit een oude mechelse kant en er een nieuw grondje van maken. Tekenwerk gelukt – prikking is klaar – nu nog klossen – wordt werk voor de winter.

Juli-augustus – vooral bezig met het tekenen en klossen van de Hemelbestormers voor de workshop van 30 september. Soms gepaard met enige frustraties en wilde natuurlijk veel meer en nog mooier en gevarieerder. Behoorlijk aan het stoeien met een mooie presentatie voor een foto.
Maar … het boekje ligt klaar om te kopieren.
Tussendoor een bestuursvergadering en een brainstorm met Rico over het thema 2024 maar ook vast over 2025 – het uitgestelde jubileum – 5 jaar later.
Gevraagd – leden die workshop willen geven in 2024 – nog 2 nodig.

Naast dit alles met een paar leden (toevallig) van de Waaier bezig met de voorbereiding van een laagdrempelige workshop kennismaken met kantklossen die we op 23 en 24 september geven op het Ambacht in Beeld Festival. Kijk eens op deze website – ook andere workshops worden aangeboden.
https://ambachtinbeeldfestival.nl/

Kortom – toch best een drukke zomer en behoorlijk kantgerelateerd. Nu even vakantie !!!

Rit Goyvaerts – februari 2023
Waar ben ik zoal mee bezig geweest in de afgelopen maanden ?
Heel veel kussens opgeruimd waar onafgemaakte kantwerkjes op zaten die ik echt nooit zal afmaken. Dat leverde heel veel lege kussens op, naalden en klossen.
Een aantal kussens richting de LOKK – genoeg over voor andere werken.
En het grote voornemen — werk niet te lang laten liggen en niet te veel tegelijk. Goed voornemen maar helaas nu al weer achterhaald.
Wat ligt er ?
Onafgemaakt klein werkje – hulstblaadje – Patroon van de kringbesturendag Lokk 2022.

Leuk en helemaal niet moeilijk – eentje al gemaakt in wit garen maar nu wilde ik met gemengd garen 2 blaadjes maken. Is een werkje om bij de kleine huiskamerkring Haarlemmer Houtjes af te maken. Geschikt voor klossen en kletsen. Misschien lukt het om dit voor kerst 2023 af te maken.

Bijna af – Binche oefening – uit de 1e jaars cursus Binche in het Kantcentrum Brugge. Wilde deze zo afmaken dat ik deze kan gebruiken voor een oefening lassen. Is dan nog even doorbijten. Maar moet ook heel hard aan het werk met de tekenoefeningen en het huiswerk om het 2e jaar lentecursus Binche goed te kunnen volgen. Nog 1 maand de tijd — 3 april tot en met 8 april cursus in Brugge.

Ach — zo ligt er best nog veel werk…. ontwerpen Mechelse kant – 1 nog afmaken – 2 te klossen.
Maar …. voor de cursus Mechelse kant – grondjes geoefend — 4 zijn er af.

De uitdaging voor 2023 – Workshop voor de Waaier ontwikkelen.
En dat is in de afgelopen 3 maanden volledig op de voorgrond geweest wat betreft het uitdenken, tekenen, knelpunten oplossen, proefjes maken, feedback vragen, leren…. leren….. leren. Want …. vooral in de afgelopen jaren doorlopende draden kantjes geklost en de traditionele vlaamse kanten. Ook torchon leren tekenen bij Tiny Bruins …. Maar dit is andere koek. Immers —- gewend aan logische werktekeningen en werkend in het vierkant of rechthoek of ovaal is het nu meer werkend in een vrije vorm en zoeken naar oplossingen om wat je in je hoofd hebt om te zetten in kant. Het idee is er —- al heel lang …..
Gelukkig …. met heel veel hulp van andere kantklossers…. en studerend in kantboeken, bladerend door oude kanttijdschriften ….. komt er langzamerhand iets tot stand. En…. ook de komende maanden zal dit mijn hoofdwerk blijven . Het thema “Hemelbestormers” is pas 30 september aan bod …. maar voor de zomervakanties beginnen moet het echt af zijn. Dat is een mooie en haalbare deadline .

Rit Goyvaerts – Zomer 2022

Zomercursus Mechelse kant van 1 tot en met 5 augustus in het kantcentrum Brugge gevolgd. Na 2 jaar zonder zomercursussen was dit weer heel fijn.
De zomercursussen helpen me om even ongestoord een week lang ondergedompeld te worden in een kanttechniek. Ook deze week was zeer inspirerend – het thema – een kantdetail uitzoeken uit een schilderij uit de 17e eeuw en tot een Mechelse kantontwerp uitwerken heeft weer wat opgeleverd. Mijn Technische Tekening is zo goed als klaar ware het niet dat er een foutje in zit. En…. dan is afstand even nodig om te kijken waar de fout zit. Dus — het blijft even liggen.
Maar ook technisch ben ik geholpen —- een vorige ontwerp – Thema Art Deco – was geklost maar ik had problemen met de afzet. Daar hebben de docent en medecursisten bij geholpen – ook weer veel van geleerd. Het ontwerp is ivm vakantie nog niet van het kussen gehaald. Hoe het echt is geworden is nog een mysterie — immers — door de spelden zie je nog je fouten niet.

Vakantie Schotland 2022 – patroon voor de workshop “Boekenliefde” door Ineke de Vries uitgeprobeerd. Eerste versie – een woord vergroot en met dikke draad . Maar dat er weer afgehaald – je ziet picootjes en lusjes niet wat het juist mooier maakt.
Nieuwe poging – normaal formaat en juiste draad — Op het laatste stukje na zo goed als af. Technisch heb ik hier wat te leren … aanhaken, valse vlechten, oversteken enz. Dat zijn vaardigheden die ik niet nodig heb bij Mechelse kant, Binche, Chantilly …. Dus ik beheers ze ook niet .

Rit Goyvaerts – Valentijn 14 februari. In de afgelopen jaren hartjes geklost.
Links bovenaan – eigen en 1e ontwerp in Chantilly kant. Gemaakt tijdens een zomercursus Chantilly in het kantcentrum Brugge.
Midden – Valentijn in stropkant (torchon voor de Nederlanders) Uit Kant van december 2013-4
Onderaan – blauwe en rode hartje – “s Gravenmoerse hartjes van Ina Blaas-Dhont.

Ineke Hendriks – kerstster – coronapatroon LOKK 31-01-2021

Mia Aalberts – Bloemen naar patroon van Rico . 30-01-2021
Deze bloem heb ik geklost naar aanleiding van het patroon van Rico.    Ik heb de bladeren steeds een maatje vergroot en toen in elkaar genaaid met een hartje van meeldraden(gekocht bij Pipoos en gekleurd met nagellak) .
Rico heeft dit patroon gemaakt vòòr de Lockdown. Dit patroon was gemaakt voor de workshop “Zomer “ gepland op …
Zie ook op de pagina “vorige bijeenkomst”. Daar staan nog een aantal van deze bloemen.

Noot van de redactie – de bloemen verzamelen we en komen ooit op onze expositie gepland voor ons Jubileum jaar wat op dit moment nog is uitgesteld.

Marian Tempels – Boekenleggers in Point Fusion 30-01-2021
Sinds dit najaar ben ik lid van de Masterclass groep van “lace-artist” Pierre Fouché. Dit is een internationale groep, met deelnemers uit de gehele wereld: Zuid Afrika, Nieuw Zeeland, VS, Canada, verschillende Europese landen. Pierre zet elke week een les online, en één keer per maand komt de groep on-line bijeen. Bij deze bijeenkomsten wordt werk van vier of vijf deelnemers besproken.
De boekenleggers zijn mijn interpretatie van de eerste serie lessen over Point Fusion: combineer verschillende gronden op een 60 gr rooster, inclusief gronden die traditioneel op een 45 gr rooster worden gemaakt.

Rit Goyvaerts – oefeningen Lierse kant. 29-01-2021
Uitdaging – Initialen uitproberen om boven de broddellap te zetten. Waarschijnlijk is het beter om de initialen groter te maken want het echte fijne werk lukt nu nog niet.
Volgende uitdaging – de contouren voor een vlag in Lierse kant voor ons ledenproject staan er al een tijd op maar moeten nu ingevuld worden. Kijken welke grond er mooi in staat en hoe ik de waaier ga invullen.