25 mei 2019

Impressie van de bijeenkomst 25 mei 2019

Na de ALV doet de activiteitencommissie verslag. Dit verslag vindt u op de pagina van de activiteitencommissie.

Lezing: De schoen

Door Maria Toet.

Maria toont ons verschillende schoenen door de eeuwen heen.

Workshop: Marten Soolmans

Door Marian Tempels en Rico.

(Verslag door R. Goyvaerts)

De opdracht van het bestuur voor deze workshop is geïnspireerd op het schilderij van Marten Soolmans geschilderd door Rembrandt van Rijn in 1634.
Marian en Rico hebben zich laten inspireren door de ronde gesp op de schoenen van Marten.

Aan het begin van de workshop vertelden ze dat het oorspronkelijke ontwerp bedoeld was voor een wedstrijd voor het Deutscher Klöppelverband.

de tafel

Met dit ontwerp en gebaseerd op het thema zijn ze verder gaan ontwerpen en uiteindelijk liggen er op de presentatietafel mooie uitwerkingen passend bij het thema van vandaag: een uitwerking van allerlei cirkels op een bijzondere manier vorm gegeven en met wat ik kon zien een aardige technische uitdaging. Er ligt een patroon voor een waterlelie (bloem en blad) , een strikje, een cirkel. Voor ieder wat wils.

waterlelies

Na de uitleg middels een powerpoint presentatie van Marian kon iedereen aan de slag.
Het maken van de cirkel  (is het basispatroon) – op een andere manier dan iedereen gewend is – is voor menigeen een uitdaging.
Maar met de mooi beschreven technische uitleg door middel van tekst en werktekeningen en uitleg van Marian en Rico – die voortdurend rondliepen – heb ik bij meerdere leden reeds een aardige uitwerking gezien.

Wat ik later hoorde was dat een paar leden het patroon teruggaven (dat was vóór de uitleg) omdat ze dachten dat het te moeilijk zou zijn of dat ze het niet zouden maken. Diezelfde leden hebben na de uitleg het patroon alsnog gekocht en zijn aan de slag gegaan.
Sommige leden hebben er hun eigen technische slag aan gegeven.

Een mooie workshop, waarin genoeg keuze in moeilijkheidsgraad of aantal klossen of minder of meer technische uitdaging is gegeven. Wij zijn zeer benieuwd naar de uitwerkingen bij de volgende kringbijeenkomst in september.

getoond op 25 mei 2019

Alle foto’s gemaakt door leden van De Waaier.

Toelichting
 1. R. van Teijlingen. Een broche van een vlinder gemaakt bij een workshop van J. Schipper in Sleen.
 2. I. Hendriks. Een ballerina uit de workshop van E. Muskee bij de Waaier
 3. B. de Laat. Kleurige maskers van de workshop van haarzelf en L. Heemskerk.
 4. B. de Laat. Een sneeuwbal geklost in binche uit de kerst uitgave van M. Toyoda.
 5. S. van Beekum. Een afbeelding van de Hollandse tulp in glas in lood, gekloste in torchon in diverse kleuren.
 6. S. van Beekum. Een barbie-prinses aangekleed met een kant uit het blad Juliana van een uitgever in Mariënberg Duitsland.
 7. S. van Beekum. Een lampenkapje geklost uit een Sloveens boek, en naar een Deens patroon twee fuchsia’s. Ook bracht ze drie ingelijste werken met verschillende gronden mee.
 8. S. van den Herik. Een patroon uit de workshop van T. Oderkerk, en de zelfkanten van dit patroon samengevoegd tot een nieuw bandje.
 9. F. Nederlof. Een geborduurde Marker Knottendoek, inclusief de akertjes op ieder hoek. Ze heeft een cursus Markerborduren gevolgd bij M. Beemsterboer. Tevens het bandje uit de workshop van T. Oderkerk.
 10. F. Nederlof. Een theelicht naar patroon van I. Meinhold.
 11. R. Houweling. Een ingelijst in vrolijke kleuren gekloste muis op fiets. Het patroon is waarschijnlijk van K. Boers.